Feodalisme

Feodalisme is een manier van bestuur wat tussen 500-1800 na chr. gebruikt werd.

Koning

Een koning was in die tijd een man met veel vrienden en familie. Als hij eten of spullen nodig had ging hij op pluntertocht, hij plunderde het land wat niet van hem was keerde terug en verdeelde de buit. Na een tijd kwamen koningen er achter dat het handiger was om het land wat je zouw plunderen gewoon in te nemen.

Leenman

Een konging nam gebied in, maar als hij meer land had als waar hij in een dag kon komen te paard leende hij het land uit aan een leenman. In dat gebied mocht hij dan eten verbouwen en moet hij per jaar luxegoederen  en mannen (soldaten) afstaan aan de koning. Een leenman was meestal een vriend of familielid van de koning, de koning moest zijn leenman goed kunnen vertrouwen.

Leenheer

Als een Koning veel leenmannen had raakt hij het overzicht kwijt. Hij voegde gebieden samen en gaf ze èèn leenman. Deze leenman het te veel gebied om zelf te bestuuren en leen een stuk land uit aan een Leenheer.

Economie

In het feodale stelsel werkte het zo dat de koning, de leenman en de leenheer allemaal hun eigen stuk land hebben voor hun eigen eten, op het andere stuk van hun land werken de boeren voor zich zelf. Als een boer een zoon had lied hij die op het stuk land van de heer werken, als hij die niet had werkten hij de ene dag op zijn eigen grond en de andere dag op het land van de heer.

Mensen hoeften geen eten aan de persoon boven hun te geven, belasting werd betaald in de vorm van luxegoederen, de koning, de leenman en de leenheer verbouweden namelijk eten op hun eigen land.

Verschillen

Het feodalisme is in 1300 jaar zeker verandert, het werd gebruikt in heel Europa dus het was ook niet overal het zelfde. De koning was niet overal een koning, het kon ook een belangrijk man zijn met veel macht.feo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s