Protestantse Kerk

Politiek in de Rooms Katholieke Kerk

Het bestuur van de Rooms Katholieke kerk was een hirarchie. De Kerk was verschrikkelijk rijk, ze hadden heel veel land en gebouwen en ze gingen zicht mengen in de politiek.

Hervorming

Af en toe waren er mensen die vonden dat de kerk niet met geld, macht en politiek bezig moest zijn, er werd niet echt naar geluisterd en het zette dus nooit echt door.

In 1483 werd in het huidige Duitsland Maarten Luther geboren. Hij is erg Katholiek en geleerd, hij werd priester en gaat werken op de universiteit.

Op dat zelfde moment heeft de kerk geld nodig voor de bouw van de mooiste en grootste kerk ooit, de Sint Pieter. Er word iets geniaals bedacht, mensen geloofde heilig in hemel en hel. Vanaf dat moment kon je je zondes afkopen met geld. Als je erg rijk was kon je zelfs voor de rest van je leven je zondes in 1 keer afkopen. Zo werd het geld bij elkaar geraapt.

Maarten Luther was het niet met deze manier eens en hij wilde de Rooms Katholieke Kerk hervormen. Hij plakte op een kerkdeur een lijst met 95 dingen die moesten veranderen. Toen de kerk dit hoorde werd hij verbannen uit de kerk en je mocht hem zonder een zonde te begaan doden.

Karel V was op dit moment aan de macht, onder hem waren zaten vijf keurvorsten die wouden dat Karel V minder macht had. Karel V steunde de Rooms Katholieke Kerk, een van deze vijf mannen nam hem in bescherming.

Vertaling van Bijbel

In de tussentijd had Maarten Luther de bijbel vertaald van het Latijn naar het Duits. De boekdrukkunst was net uitgevonden en het was dus redelijk goedkoop om ze te laten drukken. Veel mensen konden de bijbel nu dus lezen. Ze zagen dat ze voorgelogen waren over dat afbetalen.

Nieuwe Kerk

Vele mensen begonnen een nieuwe kerk, de Protestantse Kerk. Zonder bilde en poespas. Dit was helemaal niet het idee geweest van Maarten Luther, hij wilde de Rooms Katholieke Kerk hervormen. Maar op deze manier ontstond een hele nieuwe kerk, het kon niet anders.Maarten-Luther

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s